AKTUELNO

Dogovor se odnosi na sve oblasti u Siriji gde traju sukobi "između vladinih snaga i oružanih opozicionih grupa".

Turska i Rusija su postigle dogovor u vezi sa planom sveobuhvatnog prekida vatre u Siriji koji bi trebalo u ponoć da stupi na snagu, javila je  turska agencija Anadolija.

Taj plan će biti izložen svim stranama u sirijskom konfliktu, a predviđa uspostavljanje prekida vatre od 29. decembra. Kao i raniji planovi o prekidu vatre koje su postigli SAD i Rusija, i ovaj isključuje "terorističke grupe".

Ako bude uspešan, plan će postati osnova predstojećih političkih pregovora predstavnika vlade i opozicije uz posredovanje Rusije i Turske u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Opservatorija: U udarima poginula 22 civila, 10 dece

Najmanje 22 osobe, među kojima 10 dece, poginulo je u vazdušnim napadima na selo koje je pod kontrolom Islamske država u istočnom delu Sirije, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Deir Ezor je druga po veličini provincija u Siriji, posle Homsa, i bogata je naftom. Skoro je cela pod kontrolom Islamske države i redovno je na meti napada vojne koalicije, predvođene SAD. Jedino Deir Ezor, glavni grad istoimene provincije, nije pod kontrolom Islamske države, već su tu snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu.

S. P.

#Ankara

#Dogovor

#Moskva

#Sirija

'